De instructeurs

"Systema bij QMA is voor mij een sport waarvan ik fysiek en mentaal fit en weerbaar word. We trainen twee keer per week 2 uur lang, best pittig dus. Daarmee merk je wel dat je vooruit gaat. Na de training voel ik me als herboren en ben ik weer opgeladen voor de drukte van het dagelijks leven. 

Voordat ik aan Systema begon, had ik net m'n bruine band Shaolin Kempo behaald. In toenemende mate stoorde ik me echter aan de lage realiteitswaarde van een deel van de technieken en aan de grote afstand tussen de stijlvormen en het vrije gevecht. Daarnaast bood Kempo me onvoldoende handvatten voor het pareren van onvoorspelbare aanvallen en voor het omgaan met meerdere aanvallers. Al deze zaken vind ik wel terug in Systema. 
De sfeer binnen onze school "QMA Systema" is gemoedelijk en gebroederlijk. We trainen mèt elkaar, niet tégen elkaar. Alle niveau's trainen door elkaar heen, dus geen hiërarchie; iedereen leert van elkaar. Naast de trainingen vinden we elkaar regelmatig voor een biertje in de kroeg of barbecue, maar bv. ook voor seminars van Systema en andere vechtkunsten."                                                                                                                                                                               Erwin Vasbinder

Links Michel van den Hoeven, rechts Rolf Hetterschijt

 
"Een van de mooie dingen van de systema- training is de verbondenheid met elkaar. Samen creëer je voor elkaar de trainingsomgeving die uitdaagt en realistisch is. Daarom moet je bij de partneroefeningen de bereidheid hebben om geraakt te worden, anders leer je niet. Technieken die een zekere impact hebben zorgen voor natuurlijk reacties, waar je gebruik van kunt maken bij de tegenaanval. Je gaat daarbij niet over de grenzen van de ander heen. Er is dus geen plaats voor egotrippen of laten zien wat kunt. Het gaat om elkaar leren vertrouwen, elkaar de trainingsomgeving gunnen. Dan kom je verder. Alleen samen kun je grenzen verleggen."

                                                                                                              Michel van den Hoeven

"Na jaren kempo is systema voor mij een soort thuiskomen. Eindelijk heb ik een manier gevonden om in elke situatie vloeiend te bewegen. Ontspannen, zonder angst en met regie. Ook wanneer ik tussen twee aanvallers sta die hoeken naar mijn kaak slingeren. Ik hoef niet na te denken over technieken, die komen als vanzelf. Het is niet zozeer reageren, maar eerder je eigen pad kiezen. Systema maakt je alerter hoe de ander beweegt, hoe je zelf beweegt. Je wordt je bewust van spanning in je lijf en je leert je compleet te ontspannen. De oefeningen doe ik ook buiten de training, het houdt me relaxed. Ook de ademhalingsoefeningen brengen buiten de training een diepe ontspanning. En hoe gaaf is het om in de pit met vijf man stoten links en rechts uit te delen en te ontvangen en je te handhaven."

                                                                                                               Rolf Hetterschijt

Michel van den Hoeven (1970) en Rolf Hetterschijt (1970) zijn samen met Wessel Nieboer (1990) en Erwin Vasbinder (1979) de instructeurs van QMA systema. Michel begon in 1985 met kempo en ontving in 2004 de 2e meestergraad van de Shaolin Kempo Bond. Rolf begon in 1995 met kempo en ontving in 2011 zijn 2e meestergraad. Beiden zijn leerling van Eric Gouda. Ook Wessel en Erwin hebben een achtergrond in Shaolin Kempo. In 2004 startten Rolf en Michel de trainingsgroep Qian Long Martial Arts op. Samen met Erwin Vasbinder en Wessel Nieboer vormen ze het bestuur van de stichting. Samen bouwden ze zo jarenlange ervaring op met het lesgeven van kempo.

Sinds 2013 zijn wij gegrepen door het natuurlijk meesterschap van de wereldberoemde systema expert Vladimir Vasiliev. Ons kempo raakte meer en meer vermengd met systema. Wat ons aantrekt is zijn filosofie van het ontspannen en natuurlijk bewegen, welke aanval er ook op je afkomt. Ontspanning, het lijkt zo makkelijk, maar het vergt uiterste beheersing en dagelijks oefening om onstpannen te blijven onder alle omstandigheden. Ademhaling is daarbij cruciaal. Als we Vladimir zien bewegen, zien we rots en water in de praktijk. Hoe vloeiend als water beweegt hij met zijn aanvallers, zijn vuistslagen zijn als rotsen. Zo willen wij ons kunnen bewegen in het vrije gevecht. Dat is wat ons inspireert om de komende twintig jaar weer vol passie verder te studeren. Inmiddels is onze trainingsgroep hernoemd naar QMA systema en dragen we uit dat systema is wat we doen.

Vechtkunst is voor ons een levensweg. We zijn er eenmaal mee begonnen en gaan door tot we 88 zijn. Vechtkunst boeit ons door de schoonheid van de technieken en principes, het vergt doorzettingsvermogen om je die eigen te maken. Het houdt ons lichaam en onze geest gezond, een belangrijke motivatie om dit te blijven doen.

Wij dragen onze kennis graag over aan ieder die bij ons komt trainen en er voor open staat. Het geeft ons voldoening om te zien dat leerlingen deze vloeiende en effectieve manier van bewegen eigen maken, en daarmee zelfverzekerder in hun lichaam komen te zitten. Onze trainingspartners leren hun eigen grenzen verleggen en worden daardoor weerbaarder. Systema is Zen en geeft rust. Leden leren elkaar kennen en respecteren, waardoor de onderlinge band in onze club hecht is. De sfeer is open, nieuwe leden worden hartelijk verwelkomd en snel opgenomen in de groep.

Onze waarden zijn broederschap, open en onderzoekend, volharding en beweging.

Doe mee met onze trainingen maandag 19:45-21:30 Bijnkershoeklaan 6 en woensdag zelfde tijd Burg. F. Andreaelaan 9 in Utrecht.