Systema

Wat is Systema?

Systema is een verdedigingssport. Het is een martial art die je weerbaarder maakt in complexe en realistische situaties: meerdere aanvallers met en zonder wapens. Maar misschien belangrijker nog gaat het om het vergroten van je gezondheid. De filosofie van Systema rust op vier principes.

Ademhaling
Een goede ademhaling zorgt ervoor dat je sneller herstelt van stress situaties als een aanval. Het zorgt er ook voor dat je goed kunt ontspannen. Met behulp van de juiste ademhaling kan de impact van stoten en trappen verkleind worden. 
 
Ontspanning
Technieken die ontspannen gegeven worden, hebben een ander impact dan een krachtig gegeven techniek. Ze kunnen ook sneller gegeven worden en elkaar sneller opvolgen. Daarnaast zorgt ontspanning er voor, dat je technieken beter kunt incasseren; de impact wordt minder groot. Ontspannen bewegen put minder uit, in tegenstelling tot krachtiger bewegingen en houdingen, die daarnaast ook zorgen voor verkramping, zowel fysiek als mentaal. Tijdens de systema training leer je spanning in het lichaam te herkennen en deze spanning door ademhaling en beweging weg te nemen. 
 
Beweging
Het continu bewegen maakt je ongrijpbaar. Daarnaast is ontwijken belangrijker dan verdedigen. Het in beweging zijn zorgt er ook voor dat je de regie houdt, je bepaalt zelf waar je heen gaat en daar moet de tegenstander zich op aanpassen.
 
Structuur
De tegenaanval is gericht op de structuur van het lichaam. De houding van een tegenstander wordt verstoord, hierdoor kun je het gevecht beëindigen. Door je te richten op bepaalde  spiergroepen en punten op het lichaam, kost het weinig moeite structuur uit het lichaam te halen. Tijdens systema training leer je ook bestaande structuren bij jezelf af te breken om zo makkelijker te kunnen bewegen. 
 
Systema kent geen vaste vormen, zoals kata of kumite. Het gaat uit van de vrije oefeningen met een of meerdere partners.  
 
Grondleggers van het Systema dat wij beoefenen zijn Mikhail Rjabko en Vladimir Vasiliev. Vladimir zei over deze vrijheid het volgende: "Usually in martial arts practice, we agree on the speed of the attack and which weapon or part of the body the partner will use, but Mikhail would not prearrange anything. It means any unexpected attack would be OK. Any speed, any direction, a kick or a punch, it is all fine. This is the thing that surprised me more than anything else. Initially it was very difficult to adjust to such a freedom."
 
De vrijheid geeft je de ruimte om je te richten op het bestuderen van het gebruik van ademhaling en ontspanning in het gevecht. In tegenstelling tot je te richten op het aanleren van vorm en techniek. 
 

Hoe het begon...

De hoofdinstructeurs Michel van den Hoeven en Rolf Hetterschijt zijn ooit gegrepen door Shaolin Kempo en het meesterschap van Eric Gouda. Ze zijn gestart met trainen en nooit meer gestopt. Zo behaalden zij hun meestergraden in Shaolin Kempo, een vechtkunst die in de jaren '50 door Indonesische Nederlanders in Nederland wordt geintroduceerd. 

Na jaren stijloefeningen uit het kempo te hebben gedaan, raakten we steeds meer geinteresseerd in het achterhalen van de essentie van de stijl. We gingen op zoek naar principes die ons tot effectieve vechters maakt. Daarbij hebben we goed om ons heen gekeken en meegetraind met grootmeesters uit andere disciplines. In onze zoektocht zijn we gestuit op Vladimir Vasiliev, de wereldberoemde systema expert. Wat ons boeit is hoe hij schijnbaar moeiteloos en zonder spanning beweegt in reactie op aanvallers. Door zijn onstpannen en zeer vaardige manier van bewegen kan hij zonder weren direct juiste tegenaanvallen plaatsen. Dat niveau van meesterschap willen wij ook bereiken.

Vladimir reikt in zijn seminars niet zozeer technieken aan, maar een manier van trainen die effectief voorbereid op realistische aanvallen. Je werkt daarbij altijd met verschillende partners, waarbij er vaak sprake is van een rolverdeling. De een is aangever en biedt de ander een veilige en uitdagende trainingsomgeving. Anders dan bij de traditionele stijlvormen uit het kempo zijn de aanvallen onvoorspelbaar en complex. Je leert hierdoor uitstekend de aanvaller te lezen, op zijn intentie ontspannen te ontwijken en direct de juiste tegenaanvallen te plaatsen. Ook biedt deze manier van trainen een  opbouwende omgeving om ontspannen te leren incasseren. Zelfs het opvangen van stoten op het hoofd is niet onmogelijk. We zijn hierdoor geinspireerd zijn trainingomgeving over te nemen in onze lessen. Zo gaan wij verder op de weg die martial arts heet...

Kom gerust eens langs om te ervaren wat het is. Dat werkt beter dan je een beeld proberen te vormen vanachter je pc.

Maandag 19:45-21:30 in Bijnkershoeklaan 6, woensdag zelfde tijd in Burg. F. Andreaelaan 9 in Utrecht.